Twitter Updates

  follow me on Twitter

  Papan Kenyataan


  Custom Glitter Text  Myspace Photo Cube


  PLAN MESRA - TAKAFUL ETIQA

  Manfaat Utama

  • Perlindungan dibolehkan sehingga umur 80 tahun.

  • Akhir tempoh kontrak keseluruhan Akaun Peserta akan dipulangkan + perkongsian keuntungan dari Akaun Peserta dan lebihan Akaun Khas Peserta.

  • Jika berlaku kematian, manfaat yang dibayar adalah jumlah perlindungan + Akaun Peserta Terkumpul + keuntungan Akaun Peserta.

  • Sekiranya berlaku keilatan kekal dan menyeluruh, jumlah perlindungan akan dibayar dalam 5 pembayaran. 10% daripada jumlah perlindungan serta amaun terkumpul dan keuntungan dari Akaun Peserta apabila sahnya keilatan, 10% pada ulang tahun pertama hingga tahun ketiga dan bakinya sebanyak 60% pada tahun keempat dari tarikh keilatan.

  • Nilai serahan Akaun Peserta terkumpul dari tahun kedua penyertaan. Boleh dikeluarkan tanpa perlu bayar balik.

  • Atas apa juga sebab, sekiranya anda tidak dapat meneruskan sumbangan, anda boleh memilih satu daripada pilihan di dalam ‘peruntukan bukan lucuthak’ untuk meneruskan penyertaan.


  MENJANGKAU HARAPAN MEMUGAR IMPIAN

  MENJANGKAU HARAPAN MEMUGAR IMPIAN
  Ketika mengendalikan Sistem SISMEP di Permatang Pauh. Sistem ini dapat mengenalpasti pengundi setiap rumah.

  Friday, August 27, 2010

  Banci tanah NCR: Menteri S'wak dibidas

  Pengerusi PKR Sarawak Baru Bian membidas Menteri Muda Perancangan dan Pengurusan Sumber Negeri, Mohd Naroden Majais, yang berkata masyarakat pribumi hanya boleh membanci tanah mereka melalui perwakilan yang dilantik BN.

  "Ini politik. Semua ini karut dan tidak bertanggungjawab bagi beliau berkata demikian. Jika kerajaan ikhlas membantu masyarakat pribumi, ini tidak sepatutnya menjadi isu,” katanya ketika dihubungi.

  Selasa lalu, Mohd Naroden berkata kerajaan negeri tidak boleh bertindak bagi menjalankan bancian tanah untuk tujuan dituntut sebagai tanah hak warisan pribumi (native customary rights) (NCR) jika ia dibuat melalui perwakilan pembangkang.

  Baru (kiri), yang telah berdekad lamanya mempertahankan tanah warisan masyarakat pribumi sebagai seorang peguam berkata kenyataan menteri muda itu membuktikan kedangkalannya berhubung tanah NCR.

  "Adalah menjadi tanggung-jawab kerajaan untuk menjalankan bancian tanah menurut seksyen 18, Kanun Tanah Sarawak,” katanya.

  Katanya jika ada bukti yang mencukupi berhubung pemilikan, mereka sepatutnya memberikan geran tanah, tetapi kerajaan hanya memberi alasan demi alasan.

  Sebelum ini, kerajaan negeri Sarawak mendakwa Jabatan Tanah dan Bancian negeri tidak dapat menjalankan kerja-kerja bancian kerana kekurangan dana.

  Untuk mengatasi masalah itu, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Abdul Razak kemudiannya mengumumkan peruntukkan dana persekutuan sebanyak RM20 juta untuk tujuan berkenaan.

  Pengumuman itu bagaimanapun gagal meyakinkan Baru yang berpengalaman luas berurusan dengan tanah NCR dan menyidfatkan tindakan itu “hanya retorik”.

  "Saya beranggapan mereka tidak mahu bancian dijalankan kerana khuatir seluruh Sarawak sebenarnya milik masyarkat pribumi,” katanya.

  Sekalipun bancian dijalankan, namun menurut peguam berbangsa Orang Ulu itu, masyarakat pribumi besar berkemmungkinan akan ditipu. malaysiakini