Twitter Updates

  follow me on Twitter

  Papan Kenyataan


  Custom Glitter Text  Myspace Photo Cube


  PLAN MESRA - TAKAFUL ETIQA

  Manfaat Utama

  • Perlindungan dibolehkan sehingga umur 80 tahun.

  • Akhir tempoh kontrak keseluruhan Akaun Peserta akan dipulangkan + perkongsian keuntungan dari Akaun Peserta dan lebihan Akaun Khas Peserta.

  • Jika berlaku kematian, manfaat yang dibayar adalah jumlah perlindungan + Akaun Peserta Terkumpul + keuntungan Akaun Peserta.

  • Sekiranya berlaku keilatan kekal dan menyeluruh, jumlah perlindungan akan dibayar dalam 5 pembayaran. 10% daripada jumlah perlindungan serta amaun terkumpul dan keuntungan dari Akaun Peserta apabila sahnya keilatan, 10% pada ulang tahun pertama hingga tahun ketiga dan bakinya sebanyak 60% pada tahun keempat dari tarikh keilatan.

  • Nilai serahan Akaun Peserta terkumpul dari tahun kedua penyertaan. Boleh dikeluarkan tanpa perlu bayar balik.

  • Atas apa juga sebab, sekiranya anda tidak dapat meneruskan sumbangan, anda boleh memilih satu daripada pilihan di dalam ‘peruntukan bukan lucuthak’ untuk meneruskan penyertaan.


  MENJANGKAU HARAPAN MEMUGAR IMPIAN

  MENJANGKAU HARAPAN MEMUGAR IMPIAN
  Ketika mengendalikan Sistem SISMEP di Permatang Pauh. Sistem ini dapat mengenalpasti pengundi setiap rumah.

  Thursday, July 22, 2010

  JADIKAN PENJARA PUSAT KUCHING SEBAGAI MUZIUM: YB DOMINIQUE NG


  YB Dominique Ng bersama Wong Huan Yu, Dr Francis Ngu dan Hj Jemali
  di hadapan bekas Penjara Pusat Kuching


  YB Dominique Ng Kim Ho, ADUN Padungan mencadangkan kepada kerajaan negeri agar menjadikan Penjara Pusat Kuching yang telah terbiar berikutan perpindahan operasi ke Jalan Puncak Borneo menjadi Muzium Penjara.

  Sejarah penjara di Kuching bermuja sejak 1882. Sejak itu pelbagai nama besar telah menjalani hukuman di penjara ini. Yang paling dikenang ialah Allahyarham Rosly Dobhy dan rakan-rakan yang menjalani hukuman gantung pada 2 Mac 1950. Mereka menjalani hukuman gantung di penjara ini dan turut dikebumikan di kawasan penjara.

  Pada 1962, penjara ini turut menjadi tempat tahanan ahli politik yang terlibat dalam gerakan anti koloni sebelum mereka dipindahkan ke pusat tahan lain.

  Dominique Ng mencadangkan agar penjara yang lebih tua daripada Penjara Pudu ini dijadikan Muzium Penjara untuk mengingati pejuang Sarawak yang dihukum pada zaman penjajahan.