Twitter Updates

  follow me on Twitter

  Papan Kenyataan


  Custom Glitter Text  Myspace Photo Cube


  PLAN MESRA - TAKAFUL ETIQA

  Manfaat Utama

  • Perlindungan dibolehkan sehingga umur 80 tahun.

  • Akhir tempoh kontrak keseluruhan Akaun Peserta akan dipulangkan + perkongsian keuntungan dari Akaun Peserta dan lebihan Akaun Khas Peserta.

  • Jika berlaku kematian, manfaat yang dibayar adalah jumlah perlindungan + Akaun Peserta Terkumpul + keuntungan Akaun Peserta.

  • Sekiranya berlaku keilatan kekal dan menyeluruh, jumlah perlindungan akan dibayar dalam 5 pembayaran. 10% daripada jumlah perlindungan serta amaun terkumpul dan keuntungan dari Akaun Peserta apabila sahnya keilatan, 10% pada ulang tahun pertama hingga tahun ketiga dan bakinya sebanyak 60% pada tahun keempat dari tarikh keilatan.

  • Nilai serahan Akaun Peserta terkumpul dari tahun kedua penyertaan. Boleh dikeluarkan tanpa perlu bayar balik.

  • Atas apa juga sebab, sekiranya anda tidak dapat meneruskan sumbangan, anda boleh memilih satu daripada pilihan di dalam ‘peruntukan bukan lucuthak’ untuk meneruskan penyertaan.


  MENJANGKAU HARAPAN MEMUGAR IMPIAN

  MENJANGKAU HARAPAN MEMUGAR IMPIAN
  Ketika mengendalikan Sistem SISMEP di Permatang Pauh. Sistem ini dapat mengenalpasti pengundi setiap rumah.

  Monday, May 24, 2010

  PAS ajak penerbit RTM yang dipecat buat Road Show

  Parti Islam Se-Malaysia (PAS) mengajak penerbit dokumentari rancangan "Galeri Mandarin Nasional" di TV2, Chou Z Lam yang dipecat oleh RTM baru-baru ini membuat road show seluruh negara bagi menayangkan atau berkongsi dengan rakyat tentang dokumentarinya itu.

  Dokumentari khas berkaitan empangan Bakun itu wajar dikongsi bersama rakyat bagi melihat penindasan yang dilakukan kepada penduduk di daerah lembah itu. Bakun menjadi terkenal kerana projek mega Kerajaan yang mahu memindahkan penduduk disitu untuk membina sebuah empangan hidro yang besar.

  Menurut Prof. Madya Dr. Adnan Hussein dan Kamaliah Hj. Siarap (USM) didalam kertas kerja mereka yang bertajuk -Alam Sekitar, Kontroversi Awam dan Teori Artikulasi: Satu Analisis Kontroversi Projek Hidro Bakun.

  "Projek Hidro Elektrik Bakun yang terletak di Sarawak diluluskan oleh kerajaan Persekutuan pada tahun 1986. Kajian feasibiliti rnula dijalankan pada tahun l981 oleh korsortium SAMA bagi pihak German Agency of Technology co-operation (GTE) (Aliran).Idea untuk membina empangan di Sungai Rajang dikatakan bermula Pada asalnya projek tersebut dianggarkan menelan belanja sebanyak RM 13.6 bilion, rneliputi kawasan seluas 69000 hektar kawasan hutan tropika serta melibatkan penempatan semula hampir 10,000 orang penduduk sekitarnya. Projek Hidroelektrik Bakun dijangka akan menjana tenaga elektrik 2400 megawat (MW)."

  Projek ini kemudiannya dihentikan pada tahun 1990 kerana masalah ekonomi dan kewangan negara. Pada tahun 1993 Kerajaan memutuskan untuk menyambung semula projek bakun dan pada 1994 Syarikat Ekran Berhad ditawarkan untuk memyambung projek ini tanpa tender. Ekran dikatakan memperolehi projek ini secara rundingan terus berikutan Tan Sri Ting Peck Khin yang menguasai syarikat ini mempunyai hubungan baik dengan Tun Mahathir.

  Pada tahun 1995, tiga rakyat tempatan Sarawak memfail petisyen kepada Mahkamah Tinggi dan mendakwa Kerajaan Sarawak gagal mengikut prosedur mengenai alam sekitar (EIA-Environmental Impact Assessment). Hasil dari petisyen tersebut, pada Jun 1996 Mahkarnah Tinggi rnengisytiharkan projek tersebut sebagai tidak sah. Namun tahun berikutnya, Mahkamah Rayuan membatalkan keputusan Mahkamah Tinggi tersebut dengan alasan bahawa Sarawak tidak terikat dengan akta Alam Sekitar kerana mempunyai peraturan alam sekitarnya sendiri.

  Pada tahun 1997, Kerajaan mengambil alih projek Bakun selepas kontraktor utama Asea Brown Bovery’s (ABB), dari Sweden berselisih faham dengan Ekran. Projek berkenaan ditangguhkan pada 1998 ekoran krisis kewangan yang melanda Asia. Tan Sri Ting kemudiannya menutut pampasan sebanyak RM2.2 bilion dengan bayaran pendahuluan sebanyak RM120 juta kepada Kerajaan dan Anwar Ibrahim mendakwa Mahathir telah mengarahkan Kementerian kewangan memudahkan bayaran tanpa menghiraukan prosedur-prosedur dan peraturan-peraturan kewangan.

  Projek ini bersambung pada 1999 hingga ke hari ini dan syarikat Malaysia-China Hydro Joint venture (MCHJV), sebuah gabungan diantara syarikat tempatan, Sime Darby, Malaysia dan dari China, China National water Resources and Hydropower Engineering Corp. (CH WRH) diberikan tanggungjawab meneruskan projek ini. Projek Bakun dijangka siap pada 2011 iaitu hampir tiga dekad sejak program feasibilty study pertama diadakan pada 1981. Projek ini juga berlalu dengan 4 orang Perdana Menteri menguasai pentadbiran negara.

  Baru-baru ini, Sime Darby Berhad yang terlibat dalam Projek itu mengumumkan kerugian RM 1.63 bilion dan ini menunjukan bahawa projek berkenaan yang tertangguh sejak sekian lama adalah projek puaka yang memberikan banyak kerugian kepada rakyat dan syarikat-syarikat yang terlibat.

  Namun yang menjadi mangsa dan dijadikan fokus dokumentari oleh Chou Z Lam adalah nasib penduduk tempatan. Mereka menjadi mangsa diskriminasi dan penindasan pihak kerajaan dan mereka yang terlibat dalam projek ini. Masyarakat orang asli dan penduduk tempatan hingga ke hari ini tidak mendapat apa-apa manfaat dan perhatian selepas projek ini dilaksanakan.

  Oleh itu PAS mengajak Chou untuk mengadakan road show diseluruh negara untuk berkongsi penderitaan rakyat bakun. Pakatan Rakyat menawarkan pentas buat Chou menyampaikan mesej kepada rakyat diseluruh negara disamping memperjuangkan hak beliau yang dizalimi oleh RTM.

  Ust. Idris Ahmad
  Ketua Penerangan PAS Pusat