Twitter Updates

  follow me on Twitter

  Papan Kenyataan


  Custom Glitter Text  Myspace Photo Cube


  PLAN MESRA - TAKAFUL ETIQA

  Manfaat Utama

  • Perlindungan dibolehkan sehingga umur 80 tahun.

  • Akhir tempoh kontrak keseluruhan Akaun Peserta akan dipulangkan + perkongsian keuntungan dari Akaun Peserta dan lebihan Akaun Khas Peserta.

  • Jika berlaku kematian, manfaat yang dibayar adalah jumlah perlindungan + Akaun Peserta Terkumpul + keuntungan Akaun Peserta.

  • Sekiranya berlaku keilatan kekal dan menyeluruh, jumlah perlindungan akan dibayar dalam 5 pembayaran. 10% daripada jumlah perlindungan serta amaun terkumpul dan keuntungan dari Akaun Peserta apabila sahnya keilatan, 10% pada ulang tahun pertama hingga tahun ketiga dan bakinya sebanyak 60% pada tahun keempat dari tarikh keilatan.

  • Nilai serahan Akaun Peserta terkumpul dari tahun kedua penyertaan. Boleh dikeluarkan tanpa perlu bayar balik.

  • Atas apa juga sebab, sekiranya anda tidak dapat meneruskan sumbangan, anda boleh memilih satu daripada pilihan di dalam ‘peruntukan bukan lucuthak’ untuk meneruskan penyertaan.


  MENJANGKAU HARAPAN MEMUGAR IMPIAN

  MENJANGKAU HARAPAN MEMUGAR IMPIAN
  Ketika mengendalikan Sistem SISMEP di Permatang Pauh. Sistem ini dapat mengenalpasti pengundi setiap rumah.

  Monday, March 23, 2009

  JAWAH GERANG :THE DAYAK FIGHTER!

  Tahniah saudaraku Jawah Gerang. Tahniah juga kepada saudaraku Nicholas Bawin. Kombinasi kalian diharap dapat dijelmakan menjadi pasukan mantap dan seterusnya mengangkat Jawah menjadi ADUN Batang Ai dan ADUN ketiga Keadilan di DUN Sarawak.

  Kepada penyokong dan pelobi Nicholas, kini buktikan ketaatsetiaan kalian kepada parti dengan membantu Jawah merealisasikan perjuangan Keadilan.

  Kepada tenaga kerja dan petugas Jawah, rintangan dan dugaan yang menanti bukan sedikit. Tempuhi dengan tabah. Ingatlah perjuangan ini bukan milik peribadi, tetapi demi rakyat yang sudah sengsara berdekad lamanya.

  Saturday, March 21, 2009

  SELAGI TAIB MAHMUD DAN BN BERKUASA SELAGI ITU KRONINYA KAYA,RAKYAT PAPA


  Berita di bawah cuma sebahagian daripada episod kekayaan keluarga Taib Mahmud. Sebenarnya banyak lagi yang belum dibongkar. Lama kelamaan bau bangkai kekayaan itu akan terhidu juga.

  Tahu tak dimana terletaknya Ottawa? Ya, ia adalah sebuah bandar besar yang terletak di Kanada.

  Bagaimana pula dengan Batang Ai? Kita mungkin tak pernah mendengar tempat ini sekiranya tiada pilihan raya kecil 7 April ini kecuali Stesen Janakuasa Hidro yang disebut dalam Al-Jazeera beberapa hari lalu.

  Sekarang biar kita lihat beberapa gambar dibawah. Siapa sangka istana ini kepunyaan anak Sarawak berlatarkan salji.

  Ya, Rumah tersebut adalah kepunyaan orang Sarawak, tapi hanya kedudukan yang berbeza sahaja. Siapa sangka setelah 45 tahun MAJU,

  Siapa yang memiliki banglo tersebut?portal berita Kanada ada melaporkan.

  The handsome new home of Ottawa developer Sean Murray and his wife, Jamilah Taib(anak Pehin Sri Abd Taib b Mahmud), has shot to No. 2 among Ottawa's most expensive private residences, as measured by the Municipal Property Assessment Corp. (MPAC).

  The couple's house at 688 Manor Ave. in Rockcliffe Park, completed late last year, is worth $9,609,000, assessors have decided. That puts it second only to that of neighbours Marlen and Michael Cowpland. The Cowplands' modern mansion at 234 Perley Crt. has an updated assessment value of $12,535,000. more @ ottawacitizen.com
  Tengok juga

  Sarawak CM Abdul Taib Mahmud’s daughter and her husband are proud owners of Ottawa’s second-most expensive house, worth RM28.3m. more @ malaysiakini.com

  Manakala siapa pula yang memiliki rumah panjang tersebut? Dah pasti ia dimiliki kaum bumiputera Sarawak.

  Penduduk Batang Ai, buatlah keputusan bijak 7 April nanti. Kita mampu membawa perubahan kepada Sarawak.

  Beberapa rakan Keadilan Sarawak sedang merangka untuk membuat laporan polis dan SPRM tentang pendedahan Al-Jazeera semasa temubual dengan James Masing.


  Friday, March 20, 2009

  S MANIKUMAR CALON PKR DI BKT SELAMBAU

  Seorang pemimpin PKR, yang disebut-sebut sebagai calon DUN Bukit Selambau terkejut dengan pengumuman calon baru S Manikumar oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim pagi ini.

  Dr R Krishnamoorthy, naib ketua Angkatan Muda PKR Kedah dan ketua penerangan Sungai Petani, berkata beliau bagaimanapun menyokong penuh pemilihan parti.

  Beliau akan setia pada parti dan menyeru semua penyokong PKR bekerja keras untuk memastikan kemenangan Manikumar dalam pilihan raya yang berlangsung antara 29 Mac hingga 7 April ini.

  Krishnamoorthy berkata beliau berharap pengundi boleh menerima calon muka baru ini, yang menyertai PKR selama dua tahun.

  Penasihat PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan Manikumar sebagai calon Pakatan Rakyat bagi menggalas cabaran menentang calon BN Datuk S Ganesan.

  Mereka berdua bakal menghadapi persaingan daripada lebih kurang 10 calon bebas.

  Krishnamoorthy, juga ketua penerangan PKR bahagian Sungai Petani, berkata walaupun penduduk di Bukit Selambau tidak mengenali Manikumar, tetapi beliau yakin calon tersebut boleh menang.

  Sehubungan itu, tambahnya, PKR Kedah akan bermesyuarat petang ini untuk mengatur strategi dan kempen pilihanraya bagi membantu calon PKR itu yang kurang berpengalaman dan kurang dikenali oleh masyarakat setempat.

  "Memang dia orang baru, kurang pengalaman dan kurang dikenali tetapi kita berusaha untuk meyakinkan kepada penduduk tempatan," katanya.

  Sementara itu, seorang lagi calon yang disenarai pendek untuk merebut kerusi tersebut, P Sritharan berkata beliau tidak kecewa dengan pemilihan Manikumar.

  Tambahnya, beliau menerima keputusan yang dibuat pemimpin PKR itu.

  "Bapa pilih anak, kita terima saja. Saya tidak ada masalah, saya terima keputusan. Saya akan memberi sokongan kepada Manikumar," katanya kepada Malaysiakini.

  Beliau yakin dengan calon parti itu setelah meneliti kelayakan Manikumar, katanya lagi.

  Mengulas Manikumar yang kurang dikenali, ahli Majlis Perbandaran Sungai Petani itu berkata, keadaan itu tidak akan mengubah pendirian pengundi untuk memenangkan calon PKR.

  "Kita boleh menang. Yakin 100 peratus, kita menang," katanya.

  Ditanya mengenai beberapa penyokong K Masilamani yang membantah pemilihan Manikumar, Sritharan berkata beliau yang ada berada di situ turut menenangkan keadaan.

  "Jangan buat macam ini, malu orang India. Menteri besar (Datuk Seri Azizan Abdul Razak) ada di sini," katanya.-Malaysiakini

  Tuesday, March 17, 2009

  ELIZABETH WONG NUDE PIC

  Dua hari lepas saya menerima email daripada seorang yang tidak dikenali. Email tersebut mengandungi beberapa imej yang kononnya gambar kepunyaan YB Elizabeth Wong, ADUN Bukit Lanjan, Selangor.

  Setelah membandingkan imej pertama dengan foto Eli, sahlah imej itu memang gambar muka Eli. Tetapi beberapa imej lain yang agak kabur sukar dikenali. Imej yang menunjukkan seseorang yang sedang tidur di sofa dengan kedudukan kaki terkangkang sehingga menampakkan paha, sukar untuk dibuktikan kepunyaan Eli.

  Kepada Eli, anda memang manis dan menawan. Tabahkan hati. Dugaan menjadi orang politik memang pelbagai. Semoga anda dilindungi.

  MASING DONT UNDER ESTIMATE PEOPLE POWER.

  James Masing, who is Parti Rakyat Sarawak (PRS) president and the Sarawak Barisan Nasional director of operations for the Batang Ai by-election, advised the public to be wary of efforts by the opposition to raise funds for the Batang Ai by-election.

  “People should be careful. It can be an avenue for con-jobs and it can be open to abuse. Otherwise, I think its okay. Maybe they (the opposition) just want to gauge their support,” he said.

  Parti Keadilan Rakyat (PKR) had set up the “Donate RM5 to PKR Batang AI N29 By-Election” fund where donors are asked to send their money to the bank account of the party’s state secretary, Piee Ling.

  PKR Kuching division chairman, Dominique Ng, confirmed that the fund was legitimate.

  He revealed that the fund was actually proposed by Sarawak Dayak National Union (SDNU) publicity officer, Dr John Brian Anthony, and PKR’s headquarters had agreed to it.

  “There are already some donations but it is not about the amount, instead the principle of democratic participation.

  “We are always the underdog financially compared to the BN, and our money will have to come from the ordinary people. But we are going on this concept of getting people actively involved in the democratic process,” he said.- The Borneo Post

  Masing umpama ketam mengajar anaknya berjalan lurus sedangkan sendiri pun jalan tak betul. Menjadi rahsia umum, bagaimana BN mendesak tauke dan taikun menyumbang ratusan ribu ringgit malah jutaan ringgit untuk membiayai kempen pilihanraya mereka. Ini belum lagi termasuk wang dan kemudahan kerajaan diguna sesuka hati atas alasan berkhidmat untuk rakyat tetapi sebenarnya digunakan untuk menggerak jentera kempen mereka. Ini adalah penyalahgunaan kuasa.

  Kami cuma memohon dan menjadi wadah kepada rakyat Sarawak dan Malaysia amnya terutama ahli Keadilan/Pakatan Rakyat dan mereka yang bersimpati terhadap perjuangan Keadilan. Mereka terasa terpanggil untuk turut serta menyumbang walau cuma RM5. Tidak perlu Masing untuk mengajar rakyat apa yang patut apa yang tidak patut dibuat. Jangan pandang rendah kuasa dan suara rakyat.Teruskan sumbangan anda.

  Sunday, March 15, 2009

  OPEN DEBATE: YB DOMINIQUE vs YB MASING

  Announcement!!

  Aljezeera TV channel has organized an open public debate between YB Dominique Ng versus YB James Jemot Masing at Kuching Waterfront on the 17th March 2009, starting at 8.00am.

  All Dayakbaru readers are welcome to listen to the debate.

  Why Dr. James?

  It is always Taib way of handling Dayak problems in Sarawak. Taib will start something and reap its harvest. If there is any problem with his plan or scheme that is associated with Dayak, Taib would conveniently pust the responsibility to Dayak Minister.

  Debate Topic:

  What good will the 12 dams bring to Sarawak.

  Our “Pak Turut” Minister would only be too happy to cooperate with Taib to get his favor. Dr James has no standing talking on this topic. The correct YB would be “Awang Tengah”. He is the Minister of Land and Natural Resources. Dr. James is the wrong BN representative.

  Awang Tengah

  Why is Awang Tengah hiding behind Dr. James under wear. Dayakbaru must know that Awang Tengah is not a clever man personally. He could not even prepare his maiden speech in DUN when he first became an elected representative. I still doubt Awang Tengah can write 500 words of his own thought.

  Awang Tengah has brought many discriminatory policies on behalf of the BN State government against the Dayak. Awang Tanah they called him - for giving land only to a certain community and pour scorned on the community.

  My prediction of what would happened on the open debate

  Dr. James would suffer personally on his integrity no matter whatever is the outcome. He is not a lawyer and YB Dominque will show his lack of perception on matters link with the law.

  Dr. James is also not an environmentalist. How is he going to explain the effect of the 12 dams to Climatic Change and Global warming and other environmental issue. Dr James is knowledge in socio-economic issue but has the BN done to help the Dayak in Batang Ai and Sg. Asap caused by the two dams.

  National Energy Policy

  The national energy policy focus on developing “renewable energy”. Is energy from dam regarded as renewable. Solar energy has not been fully realized and mini hydro technology is very effective that we can harness in Sarawak for the inetrior community. Why is the government not taking such opportunity to develop our energy need.

  Small gravity feed turbine will not however fill the pocket of the government ministers and politician - that is why. Big dams always bring “duit runtoh” from the sky for our corrupt leaders and elite well conected businessman.

  Government lack “process” to tackle dam problem

  Despite Batang Ai and Bakun the government is still at a lost in managing the welfare of their own citizen after their relocation. The government mechanism, offer and support is well below that is required to keep the displace community in equal life quality if not better than before.

  The government is not doing enough thinking and over dependent on consultant who may have a shallow knowledge of what it takes to live as successful Dayak. Thus, follow up program to guide and enable the Dayak is missing. I do not think the government have guideline through any one of their instrument to provide minimum care for the displaced person.-From Dayakbaru.

  Friday, March 13, 2009

  PENSIANGAN, HINA SULTAN DAN PEGUAM SIVAKUMAR

  Tiga kes mahkamah hari ini telah memberi keputusan masing-masing. Kesemuanya melibatkan politik yang dilihat semakin mencabar kedua-dua pihak PR dan BN.

  Di Mahkamah Persekutuan, diputuskan bahawa Joseph Kurup kekal sebagai Ahli Parlimen Pensiangan, Sabah setelah mahkamah membatalkan keputusan Mahkamah Tinggi Kota Kinabalu yang mendapati kemenangan tanpa bertanding Joseph Kurup sebagai tidak sah.

  Sementara seramai 6 orang telah didakwa di mahkamah atas dakwaan menghina sultan dengan menghantar komen yang negatif dan menyerang dengan tulisan menghina susulan kemelut politik Perak. Salah seorang mengaku salah, manakala empat lagi minta dibicarakan. Seorang lagi tertuduh tidak hadir dan akan dihadapkan ke mahkamah pada 15 April.

  Manakala perjuangan Speaker Perak V Sivakumar untuk menggunakan khidmat peguam sendiri telah diterima dan diluluskan oleh Mahkamah Rayuan. Panel tiga hakim memutuskan perkara itu selepas mendapati tiada peruntukan yang menyatakan Speaker mesti diwakili oleh penasihat undang-undang negeri kerana di bawah Akta Tatacara Kerajaan, Speaker bukan seorang pegawai kerajaan negeri.


  Thursday, March 12, 2009

  Rakaman Temuramah YB Dominique bersama Al-Jazeera

  Berikut adalah email berkaitan dengan diskusi di antara beberapa panel anjuran Al-Jazeera.

  Dear Mr Dominique,
  Thank you very much for agreeing to be a guest on our show. The panel discussion recording will be on Tuesday, March 17 at a location in Kuching. We are in the process of identifying one.
  It starts at 8am and will be over by 8.30am. As I will be away on leave, my colleague Ms Sarah Yeo will be in touch with you about the location.
  The focus of our show will be on Sarawak and the impact of the proposed dams on the environment and the indigenuous people.
  Thank you once again.

  Parky Krish

  Kembalikan pengurusan air kepada rakyat

  Semalam sekumpulan 100 orang yang mewakili beberapa pertubuhan bukan kerajaan dan pengguna air Selangor telah menghantar memorandum menyokong usaha pengambil alihan pengurusan air oleh Kerajaan Negeri Selangor. Penyerahan memo tersebut diketuai oleh Syed Shahir, Presiden MTUC.

  Air di Selangor dan Wilayah diuruskan pembekalanya oleh Syabas yang dimiliki oleh Puncak Niaga. Puncak Niaga meletakan harga yang tidak munasabah untuk dibayar oleh kerajaan kerana kononya syarikat menanggung kerugian. Puncak Niaga yang dimiliki oleh Tan Sri Rozali yang merupakan bekas bendahari Umno Hulu Selangor merupakan orang kuat, Tan Sri Mohamad Taib. Tan Sri Rozali merupakan penyumbang terbesar kepada Umno Selangor.

  Apakah benar syarikat rugi ? cuba kita lihat fakta yang diedahkan oleh YB Ketua Pembangkang Dato’ Seri Anwar Ibrahim dalam ucapan bahas belanjawan pagi tadi yang menyatakan bahawa gaji tahunan Pengerusi Syarikat Bekalan Air Selangor Bhd. (Syabas) adalah RM5.1 juta setahun.

  Perkiraan mudah dan memaklumkan kepada sidang Parlimen tadi bahawa dengan gaji RM5.1 juta setahun, perkiraannya menjadi saperti berikut:

  Setahun - RM5.1juta
  Sebulan - RM425,000-00
  Sehari (8jam) - RM14,166-00
  Sejam - RM1,770-00
  Seminit - RM29-51

  1. Kalau dibanding dengan gaji Speaker Parlimen @ RM18,000-00 sebulan, gaji setahun Pengerusi Syabas ini boleh menanggung YB Speaker selama 23 tahun;

  2. Kalau dibanding dengan gaji/ elaun Ahli Parlimen @ RM12,500-00 sebulan, , ianya boleh menanggung 34 Ahli Parlimen tiap bulan;

  3. Kalau disbanding dengan gaji anggota polis @ RM1,000-00 sebulan, ianya boleh menanggung 425 anggota polis tiap bulan atau bersamaan dengan 5 pangkalan Unit FRU;

  4. Kalau disbanding dengan bayaran purata bil air bulanan pada kadar RM50-00 sebulan, ianya boleh menanggung 8,500 buah rumah.

  Nampaknya seseorang sedang menikmati secara 'melampau' nikmat dari setiap titik air kurniaan tuhan untuk memeras rakyat.- chegubard.

  Bagaimana dengan gaji Pengerusi Sarawak Energy (SESCO) dan beberapa syarikat GLC di Sarawak. Anak Taib pernah menjadi CEO dan tercatat dalam sejarah sebagai CEO penerima gaji termahal di Malaysia...

  Wednesday, March 11, 2009

  MY THOUGHTS ON BATANG AI BY-ELECTION

  The result of this by-election will be of great significance to both BN and PKR. As the stakes are high, both sides will focus their attention on this forthcoming by-election.

  At the state level, the result will set the scene for the state elections in 2010/2011. At the federal level, it will be a continuing test of the popularity of Najib Abdul Razak vis-avis Anwar Ibrahim. Najib, having lost all by-elections so far, will likely to come to support BN and he will come with all the goodies being prime minister and finance minister.

  As a PKR supporter, I would just like to share my thoughts on what needs to be done to ensure victory. BN has been in Sarawak for along time now and they know the state and the voters’ behaviour very well.

  Never discount that fact! However victory over BN is not impossible but it requires careful planning, coordination and proper execution by all PKR party workers. Below are some of the key challenges and possible actions.

  Possible Key Challenges

  1. BN machinery

  Always remember that BN has all the means of transport - vehicles, outboard engines, boats, helicopters - at their disposal so they can reach every long house in Batang Ai.

  ACTION: Ensure that PKR has its own means of transport ready - now. Do your booking ahead of time.

  Remember too that some civil servants will support BN, giving key information and sometimes even campaigning for them.

  ACTION : Get these key people to be on PKR’s side now. Share your views with them and the key issues facing the Dayak community

  2. Vote Buying

  As in any election, BN will dispense money at will. PKR will not be able to match BN in this area.

  ACTION: PKR needs to change Dayak voters’ perception about receiving money during election. There is nothing morally wrong in receiving gifts from BN and there is Nothing morally wrong in not voting for BN candidates!

  Party members need to drum in this change in thinking among long house people very carefully and effectively.

  3. Project Kilat

  There will be some project kilat (instant projects) that will be given to some long houses.

  ACTION: Tell the voters to accept them. But tell them there is nothing morally wrong in not voting for BN candidates. The money for these projects do not belong to BN; it is the rakyat’s money.

  BN is only the custodian of this money. In fact, they should give projects to every long house more often and not only during election time. READ MORE

  Monday, March 9, 2009

  BATANG AI - BN ELECTION PROMISES HAS BEGUN AS USUAL.

  BN Media Spin Has Begun. Today’s Front Page of BP - ‘Lubok Antu Folk To Enjoy Phone, Internet Service Soon’ which we considered as BN Election Promise 1.

  Now WHAT’S NEXT???our prediction will be:-ELECTION PROMISES
  2. New Airport.
  3. Bank Pertanian.
  4. New Hospital.
  5. New University and Colleges
  6. New Township and new Industrial Estates.

  Please Give the rakyat basic infrastructure first, proper housing for teachers, schools, electricity, free water etc - Dayak Nation.

  Thursday, March 5, 2009

  KEEP OUTSIDERS OUT OF BATANG SADONG

  Membaca komen Nancy Syukri dalam Borneo Post, saya tersenyum sendiri. Teman-teman telefon menyuruh saya mengulas. Dia menasihatkan pengundi di Batang Ai supaya menolak orang luar terutama di Semenanjung Malaysia.

  Jika orang pedalaman yang kurang terdedah kepada arus pembangunan memberi komen begini, saya boleh terima. Tetapi jika dia seorang MP, Setiausaha Politik KM, seorang pengamal undang-undang, seorang yang mempunyai pemikiran moden, mengutarakan komen DANGKAL, KEDAERAHAN begini, menunjukkan dia tidak mengkaji diri sendiri.

  Bagaimana seorang ORANG LUAR BATANG SADONG boleh mewakili kawasan yang memiliki puluhan nama besar yang lebih layak menjadi YB MP Batang Sadong. Jawapannya mudah......

  Dan jika Keadilan dikatakan parti luar, bagaimana pula dengan PBB dan komponen BN lain yang terpaksa juga memohon restu UMNO dalam pemilihan calon-calon dan wakil mereka. Kenapa perlu mengadap Pak Lah beberapa kali sebelum PRU 12 lalu, jika tidak mohon restu dan kelulusan.

  Pilihanraya 2006, Idris Jusoh, KJ serta lebih 40 Puteri UMNO dan beberapa pemimpin BN dari Malaya lebih seminggu berkampung di Sadong Jaya. Shahidan kassim sanggup 'beremak' di Lubok Punggur semata-mata menunjukkan prihatin kepada rakyat pedalaman.

  JIka cuma retorik nak buka kilang kek lapis Sarawak di Batang Sadong, semua orang boleh bercakap. Tetapi jika nama ikan terkenal di Batang Sadong pun tak tahu, bagaimana hendak membantu orang miskin di rumah panjang, di kampung-kampung.

  Saya masih mengikuti janji-janji YB Wan Wahab (Bandar Baru Sadong Jaya) dan YB Nancy (Kilang Kek Lapis) semasa kempen 2006 dan 2008.

  TURN THE TABLES ON BN: VOTE FOR PKR NO MATTER WHO THE CANDIDATE IS

  The above words must be instilled amongst all Sarawakians until they are engrained.

  Here is Jasmine's take on this issue (thank you, Jasmine):


  I'm a Kelana Jaya (Selangor) voter. This is my advice to all of you Dayaks and Batang Ai voters or those who will go there to campaign, when PKR picked Loh Gwo Burne as the candidate, there was an uproar. People protested and asked many questions. He was not known apart from being the man who recorded the Lingam tapes and worse, he was facing a popular candidate who was a 3 term assemblyman but was promoted to the Federal Parliament.

  Fearing that he may lose, PKR and PR supporters asked many questions and I must admit he was not the best candidate. Furthermore, he couldn't speak in Bahasa Malaysia, a must for a Parliamentarian. The people asked how could we elect someone who even couldn't express himself in the language of the nation and parliament. Later, many people including Haris Ibrahim, Zorro and others tried to argue that we needed a new candidate. Many other voters and bloggers argued of the same.

  After this, some of us started lashing out at the critics and we said: "Our main goal is to defeat BN. Even if PKR has put in there a dog, we prefer a dog to BN." Then we rallied to him and also helped him win convincingly despite being a non-voter. Can you imagine? He himself was not a resgistered voter yet due to our hatred for BN, we simply voted in any man/woman who stood against BN. Are we regretting today? Absolutely not.

  He is doing a good job and Selangor is making records, all for good reasons. If Batang Ai voters, different PKR factions and interested candidates don't reason like Peninsular voters, if the Dayaks don't stop this cancerous divide tactics where they divide themselves, if the Dayaks don't stop betraying one another whenever they don't agree on candidates, if the Dayaks continue arguing about this and that when the whistle has been blown, if the Dayaks don't stop this stupid mentality of talking too much about candidate and tribal affiliations, then you will be selling your future to Taib Mahmud.

  Soon he will die and his son will rule you for 40 years to come and by then you would have lost any hope for survival. You will be enslaved for good. And you will blame no one bcoz you want it.

  This is my advice, when the candidate is picked, however unpopular he/she is, rally behind him. Your enemy no.1 should be BN and Taib. Forget the candidate, it should be about BN. The candidate can corrected and once he wins, he will know the importance of goodwill, unity and will appreciate those who supported him despite their differences, but BN can't be corrected and nothing can be done to stop their corruption and subjugation.

  The choice is yours and you better do something drastic about this. Batang Ai should unite all of you. If Bawin or any other is picked, everyone should support him and do his utmost to help him win. But if you start arguing, asking and making noise, then you are telling Taib and Jabu: "We are stupid people who cherish to be enslaved by you and your future children for eternity."

  There you have it Sarawakians. The choice is yours. Let the voters of Batang Ai lead the way!- Sarawak Headhunter

  PERHIMPUNAN 100K PPSMI

  APABILA RAKYAT BERSUARA.
  PEMERINTAH HARUS TERIMA.

  PENDEDAHAN RAHSIA PEMBUNUHAN ALTANTUYA

  Dalam membicarakan kes pembunuhan Altantuya, hampir ke semua kita mengaitkannya dengan bakal PM yang begitu disayangi rakyat Malaysia. Samada percaya atau tidak, hubungan mereka sudah menjadi rahsia terbuka. Cuma yang menjadi persoalan adakah benar-benar bakal PM yang disanjungi itu, tidak terlibat dalam melenyapkan Altantuya dan bayi kandungannya di muka bumi ini.

  Pendedahan sebuah akhbar Perancis tentang pembunuhan itu membangkitkan lagi rasa sayang dan hormat rakyat Malaysia terhadap bakal PM kita.

  Baca selanjutnya The French Liberation

  PROF. DR AZIZ BARI: SIDANG DUN PERAK SAH!

  KUALA LUMPUR, 5 Mac :- Sidang tergempar Dun Perak yang terpaksa diadakan di bawah pokok kira-kira 100 meter dari Bangunan Perak Darul Ridhwan, 3 Mac lalu adalah sah dan tidak menyalahi undang-undang kerana perlembagaan dan arahan tetap dewan menyerahkan kepada Speaker untuk menetapkan tempat dan lain-lain perkara berkaitan.

  Menurut pakar Perlembagaan, Profesor Dr Abdul Aziz Bari yang mengulas tentang 'Tragedi Hitam Demokrasi' di Perak itu, pihak polis awal-awal lagi sudah melanggar Perlembagaan apabila menerima arahan dan perintah dari Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) dan bukan dari Speaker yang menjadi kuasa tertinggi dalam dewan.

  "Apa yang berlaku sah dan tidak menyalahi undang-undang kerana perlembagaan dan arahan tetap dewan menyerahkan kepada speaker untuk menetapkan tempat bersidang," tegas beliau ketika dihubungi.

  Dua usul yang diluluskan oleh dewan diperakui sah dan perlu dilaksanakan. Malah Menteri Besar, Dato' Seri Mohamad Nizar Jamalauddin boleh mengadap Tuanku Sultan dan persembahkan usul dewan untuk tindakan seterusnya.

  Aziz berkata, mahkamah tidak ada kuasa untuk mengeluarkan injunksi kepada dewan. Beliau kesal, pihak pentadbiran negeri (SUK), polis dan lain-lain pihak terpaksa menyekat dan menutup dewan dari digunakan untuk sidang tergempar Dun.

  "Mereka (BN) tidak ada pilihan lain," ujar pensyarah undang-undang Universiti Islam Antarabangsa (UIAM) itu.

  Aziz mempersoalkan sejak bila seorang setiausaha dewan (Abdullah Antong) diberi kuasa mentafsirkan peraturan tetap dewan sedangkan setiausaha hanya kakitangan biasa yang bekerja di bawah arahan Speaker.

  Polis juga, tegas beliau boleh didakwa di bawah Kanun Keseksaan (Penal Code) kerana menghalang dewan bersidang dan perkara ini telah disebut oleh Speaker, V Sivakumar.

  Mengimbas apa yang terjadi pada pagi 3 Mac lalu, insiden di Perak itu cukup menyedihkan kerana ini membuktikan bagaimana institusi rakyat seperti pentadbiran awam termasuk polis yang sepatutnya bersikap neutral dan tidak memihak serta menjunjung perlembagaan, rela dijadikan 'kuda tunggangan' oleh pihak tertentu, kata Aziz.

  "Demokrasi tidak akan makmur tanpa kerjasama insititusi itu. Anehnya Zambry tidak mengaku mengeluarkan arahan menutup bangunan sekretariat. Begitu juga dengan Dato' SS. Jadi, bagaimanapun OCPD terus tidak membenarkan ahli dewan masuk?" soal Aziz kehairanan.

  Dari satu sudut, ini telah menimbulkan persoalan, "Apa asas pihak polis untuk tidak membenarkan 28 Adun Pakatan Rakyat masuk ke Dewan? Takkan mereka (polis) tak kenal Speaker? Takkan Adun-Adun Pakatan ini dianggap pengganas dan penjenayah? Ini perlu dijawab oleh pihak polis."

  Tegas Aziz lagi, insiden di Perak itu gagal menyuburkan proses demokrasi kerana institusi awam seperti polis tidak memainkan peranan dengan betul. Harakahdaily

  FAUZI MUDA CABAR POLIS HERETNYA KE MAHKAMAH

  Seorang pemimpin Keadilan mencabar polis menyeretnya ke mahkamah agar dapat mendedahkan butiran dakwaan percubaan Datuk Seri Najib Razak merasuah wakil rakyat Pakatan Rakyat untuk melompat parti bagi menjatuhkan kerajaan Perak.

  "Saya bersedia untuk ke mahkamah di mana saya akan berpeluang mendedahkan semua bukti yang saya ada termasuk rakaman tentang perbualan dan perbincangan saya tentang isu membeli Ahli-ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pakatan yang diusahakan oleh Najib," kata ketua bahagian PKR Ipoh Barat, Fauzi Muda.

  "Saya mendesak polis agar segera mendakwa saya di mahkamah adalah kerana saya tahu pihak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan polis pasti tidak akan mendakwa Datuk Seri Najib di mahkamah terhadap apa yang telah saya laporkan.

  fauzi lodge macc report in ipoh 040309"Jadi jika mereka mendakwa saya, itulah saja jalan yang terbaik untuk saya berdepan dengan Najib di mahkamah dan mendedahkan segala bukti-bukti yang ada pada saya terhadap rasuah dan pembelian Adun yang melompat parti dan menyokong BN."

  Dalam satu kenyataannya hari ini, beliau juga mendakwa SPRM tidak berminat menyiasat aduannya atau mengambil tindakan terhadap timbalan perdana menteri.

  Sebaliknya polis seolah-olah diarah untuk bertindak terhadapnya berhubung akuan berkanun yang mengandungi butiran dakwaan tersebut, kata Fauzi lagi.

  "Saya telah dipanggil oleh pihak C Team Ipoh pada 10 Februari 2009 untuk diambil keterangan.

  "Tetapi selepas itu saya berkali-kali dihubungi oleh pihak polis untuk datang memberi keterangan tambahan kepada mereka," katanya.

  Tambahnya, kelmarin beliau diminta ke Cawangan Jenayah Berat polis Ipoh untuk diambil keterangan berhubung akuan itu. - MALAYSIAKINI

  Berani kerana benar. Apa yang dinyatakan oleh Fauzi adalah yang benar-benar terjadi. Sebab itu SPRM telah gagal menyiasat aduan tersebut. Cabaran Fauzi membuktikan dia mempunyai asas dan bukti bahawa bakal PM ada memujuknya supaya membawa 2 ADUN yang belum balik ke kawasan sehingga kini itu melompat katak ke BN. Syabas Fauzi atas keberanian anda.

  Tuesday, March 3, 2009

  Majlis peguam persoal keputusan mahkamah

  Majlis Peguam Malaysia mempertikaikan keputusan melarang peguam persendirian mewakili Speaker DUN Perak V Sivakumar seperti diputuskan oleh Mahkamah Tinggi Ipoh hari ini.

  Presidennya S Ambiga berkata keputusan mewajibkan penasihat undang-undang negeri mewakili Sivakumar, boleh mencemarkan prosiding yang membabitkan pertelingkahan antara BN dan Pakatan Rakyat.

  Pesuruhjaya Kehakiman Ridwan Ibrahim memutuskan demikian susulan permohonan peguam Menteri Besar, Datuk Dr Zambry Abdul Kadir dan enam exco kerajaan negeri, berhubung penggantungan mereka daripada menghadiri sidang DUN.

  Ambiga berkata, dua perkara haruslah diambil kira dalam isu ini.

  Pertama, setiap peguam bertindak mengikut arahan anak guamnya dan dalam kes ini, tambah Ambiga, Sivakumar tidak pernah meminta penasihat undang-undang negeri berbuat demikian.

  Kedua, penasihat undang-undang sendiri berada dalam kedudukan konflik kerana beliau mewakili Dr Zambry dalam kes menteri besar Pakatan Rakyat, Datuk Seri Mohd Nizar Jamaluddin mencabar kesahihan pelantikan wakil rakyat BN itu.

  "Bagaimana mungkin beliau (penasihat) atau jabatannya boleh bertindak bagi pihak Speaker yang dicabar oleh Dr Zambry?" kata Ambiga dalam satu kenyataan.

  "Wajar diingatkan, keadilan bukan sahaja perlu ditegakkan tetapi perlu dilihat telah ditegakkan. Mahkamah bertanggungjawab menegakkan prinsip tertinggi keadilan, kesaksamaaan dan kebebasan."

  Ambiga juga menyifatkan Speaker tidak mempunyai pilihan kecuali terus mengadakan sidang tergempar DUN di luar bangunan rasminya setelah dihalang oleh polis.

  Kesahan tindakan polis ini membangkitkan persoalan yang serius, tambahnya.

  Apatah lagi, tegasnya, tindakan polis itu bersandarkan arahan setiausaha DUN yang hanya seorang pegawai pentadbiran yang tidak mempunyai kuasa untuk menafsir sama ada sesuatu persidangan dewan itu sah atau sebaliknya.

  "Polis dengan itu telah bertindak secara tidak wajar apabila mencanggahi kehendak Speaker dan DUN. Kesilapan ini diburukkan lagi oleh keputusan Mahkamah Tinggi," kata Ambiga.- Malaysiakini